Autor Wątek: Discover Media logo stacji radiowej  (Przeczytany 477 razy)

Charls

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 553
  • Thanked: 20 times
  • Model: 5N2
  • Wersja: R-line
  • Silnik: TDI / 210hp
  • Napęd: 4x4
  • Skąd: PL
Discover Media logo stacji radiowej
« dnia: 2020/01/14 12:47 »
Advertisement
Nie mam już Cat-Net, App-connect, We-connect i innych bajerów bo abonament się skończył w lipcu a mimo to zapisywane są loga stacji radiowych. Pytanie brzmi czy loga są nadawane przez stację radiową i automatycznie zapisywane przez odbiornik czy to przez aktywne połączenie z internetem bo podczas zapisywania stacji - jak widać na filmiku -  dostępne było moje domowe Wi-Fi. Muszę spróbować gdy będę poza zasięgiem wi-fi


Prościej by było zapytać - czy pomimo braku internetu w samochodzie loga stacji są zapisywane automatycznie czy jednak musi być połączenie z internetem, aby się zapisało bo w końcu to jakać paczka danych

 

https://www.youtube.com/watch?v=OWIjyOrO1E4
 

arekp

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 855
  • Thanked: 85 times
  • Model: Tiguan II
  • Wersja: Highline + Off-road
  • Silnik: 2.0 TSI / 180KM
  • Skąd: ZS
Odp: Discover Media logo stacji radiowej
« Odpowiedź #1 dnia: 2020/01/14 14:40 »
App Connect nie jest zależny od subskrypcji. Można go mieć, albo nie :-)
 
The following users thanked this post: Charls

Charls

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 553
  • Thanked: 20 times
  • Model: 5N2
  • Wersja: R-line
  • Silnik: TDI / 210hp
  • Napęd: 4x4
  • Skąd: PL
Odp: Discover Media logo stacji radiowej
« Odpowiedź #2 dnia: 2020/01/14 15:47 »
Przed chwilą potwierdziłem, że do wgrania logo stacji nie trzeba posiadać internetu, więc wychodzi na to, że jest to przesyłane przez stację radiową coś a'la wiadomości RDS


@arekp piszesz że nie jest to zależne od subskrycji i że można go mieć albo nie, więc jak w takim razie mam rozumieć poniższy komunikat:




 

BARTASIII

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 14
  • Thanked: 2 times
  • Model: Tiguan I FL
  • Wersja: Sport&Style R-line dsg
  • Silnik: 2.0 TDI 140KM
  • Skąd: Toruń
Odp: Discover Media logo stacji radiowej
« Odpowiedź #3 dnia: 2020/01/14 16:52 »
W skodzie nie miałem łączenia z Internetem a loga stacji miałem więc raczej tu też nie jest to konieczne
 

mms1994

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 189
  • Thanked: 8 times
  • Model: Tiguan II
  • Wersja: HL
  • Silnik: 2.0 TDI 190
  • Napęd: 4x4
  • Skąd: KWI
Odp: Discover Media logo stacji radiowej
« Odpowiedź #4 dnia: 2020/01/14 17:18 »
Loga stacji są zapisane gdzies w pamięci radia, można je też dograć z karty SD
 

Charls

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 553
  • Thanked: 20 times
  • Model: 5N2
  • Wersja: R-line
  • Silnik: TDI / 210hp
  • Napęd: 4x4
  • Skąd: PL
Odp: Discover Media logo stacji radiowej
« Odpowiedź #5 dnia: 2020/01/14 17:31 »


można je też dograć z karty SD
mam je na karcie SD ale nie jest w slocie więc raczej idzie to sygnałem radiowym

Loga stacji są zapisane gdzies w pamięci radia
nie sądzę, jak widać na filmiku po skasowaniu logo z pamięci radia  mogę go ponownie zapisać


Na forum golfa user opisuje, że w Golfie 7 nie może zapamiętać i zapisać automatycznie loga stacji, jedynie z karty SD
 

mms1994

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 189
  • Thanked: 8 times
  • Model: Tiguan II
  • Wersja: HL
  • Silnik: 2.0 TDI 190
  • Napęd: 4x4
  • Skąd: KWI
Odp: Discover Media logo stacji radiowej
« Odpowiedź #6 dnia: 2020/01/14 18:32 »
Zestaw log (logow ?) przechowywane są w pamięci radia gdzieś i wie ze jak jakaś nazwa to obrazek abc z pamięci ;)
Mając jakiś zestaw w karcie możesz sobie ręcznie dograć, musisz złożyć kartę i tam gdzie kasujesz logo możesz ręcznie dodać. Służy to temu ze radio nie ma wszystkich log stacji a poza tym możesz sobie wgrać taki obrazek jaki Ci się podoba. Skoda na swojej stronie normalnie udostępnia loga sporej ilości stacji do dogrania.
 
The following users thanked this post: Charls

Charls

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 553
  • Thanked: 20 times
  • Model: 5N2
  • Wersja: R-line
  • Silnik: TDI / 210hp
  • Napęd: 4x4
  • Skąd: PL
Odp: Discover Media logo stacji radiowej
« Odpowiedź #7 dnia: 2020/01/14 20:27 »
Zestaw log (logow ?) przechowywane są w pamięci radia gdzieś i wie ze jak jakaś nazwa to obrazek abc z pamięci
to dlaczego auto sprowadzone z Niemiec gdzie nigdy nie był zakodowany RMF FM po zakodowaniu tej stacji w Polsce zapisuje obrazek/logo RMF FM? Przecież radio nie miało w pamięci tego logo. Tak samo po zrobieniu ustawień fabtycznych radia też zapisuje logo danej stacji, która go nadaje. Nie wszystkie nadają i trzeba wgrywać z karty ale nie o tym temat





Mając jakiś zestaw w karcie możesz sobie ręcznie dograć, musisz złożyć kartę i tam gdzie kasujesz logo możesz ręcznie dodać. Służy to temu ze radio nie ma wszystkich log stacji a poza tym możesz sobie wgrać taki obrazek jaki Ci się podoba. Skoda na swojej stronie normalnie udostępnia loga sporej ilości stacji do dogrania.
tak masz rację, to wszystko wiadome i to wiem, ale tu nie chodzi o kwestię wgrywania z karty SD tylko czy stacja radiowa nadaje sygnał na podstawie którego jest zapisywane logo i czy do jego wgrania potrzebny był internet czy nie. Jak dziś ustaliłem internet nie jest potrzebny


Przykładem jest Radio Gdańsk, które nie nadaje logo i trzeba wgrywać z karty SD2. Po ponownym wyszukiwaniu i zapamiętaniu tej stacji zapisuje się ona bez logo które znika i trzeba go ponownie szukać na karcie SD i wgrywać. Gdyby było tak jak pisałeś to powinno gdzieś być w pamięci radia a jednak tak nie jest
« Ostatnia zmiana: 2020/01/14 21:00 wysłana przez Charls »
 

arekp

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 855
  • Thanked: 85 times
  • Model: Tiguan II
  • Wersja: Highline + Off-road
  • Silnik: 2.0 TSI / 180KM
  • Skąd: ZS
Odp: Discover Media logo stacji radiowej
« Odpowiedź #8 dnia: 2020/01/14 20:43 »
@arekp piszesz że nie jest to zależne od subskrycji i że można go mieć albo nie, więc jak w takim razie mam rozumieć poniższy komunikat:


Dokładnie tak :-) Ty go nie masz, ale za ~950 PLN jednorazowej opłaty aktywacyjnej w ASO możesz wykupić kod, który również w ASO Tobie aktywują i będziesz mógł korzystać z AppConnect - nadal, nie mając wykupionej usługi Car-Net. To dwie osobne kwestie.
 
The following users thanked this post: Charls

Charls

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 553
  • Thanked: 20 times
  • Model: 5N2
  • Wersja: R-line
  • Silnik: TDI / 210hp
  • Napęd: 4x4
  • Skąd: PL
Odp: Discover Media logo stacji radiowej
« Odpowiedź #9 dnia: 2020/01/14 20:45 »
@arekp rozumiem, już wszystko jasne
 

mms1994

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 189
  • Thanked: 8 times
  • Model: Tiguan II
  • Wersja: HL
  • Silnik: 2.0 TDI 190
  • Napęd: 4x4
  • Skąd: KWI
Odp: Discover Media logo stacji radiowej
« Odpowiedź #10 dnia: 2020/01/15 07:51 »
to dlaczego auto sprowadzone z Niemiec gdzie nigdy nie był zakodowany RMF FM po zakodowaniu tej stacji w Polsce zapisuje obrazek/logo RMF FM? Przecież radio nie miało w pamięci tego logo.
Miało. Normalnie radio ma wgrane loga z różnych krajów
 
Przykładem jest Radio Gdańsk, które nie nadaje logo i trzeba wgrywać z karty SD2. Po ponownym wyszukiwaniu i zapamiętaniu tej stacji zapisuje się ona bez logo które znika i trzeba go ponownie szukać na karcie SD i wgrywać. Gdyby było tak jak pisałeś to powinno gdzieś być w pamięci radia a jednak tak nie jest
Bo ono się potrafi zapisać w pamięci tymczasowej, ale nie stałej. Gdyby zapisywało w tej drugiej to ludzie zapchali by sobie radia
 

Charls

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 553
  • Thanked: 20 times
  • Model: 5N2
  • Wersja: R-line
  • Silnik: TDI / 210hp
  • Napęd: 4x4
  • Skąd: PL
Odp: Discover Media logo stacji radiowej
« Odpowiedź #11 dnia: 2020/01/15 08:24 »
Bo ono się potrafi zapisać w pamięci tymczasowej, ale nie stałej. Gdyby zapisywało w tej drugiej to ludzie zapchali by sobie radia

Ale nie zapiszesz z pamięci logo Radia Gdańsk
 

Charls

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 553
  • Thanked: 20 times
  • Model: 5N2
  • Wersja: R-line
  • Silnik: TDI / 210hp
  • Napęd: 4x4
  • Skąd: PL
Odp: Discover Media logo stacji radiowej
« Odpowiedź #12 dnia: 2020/01/15 08:27 »
Normalnie radio ma wgrane loga z różnych krajów
 
Ej! coś kręcisz :)  albo ja czegoś nie qmam,  logo nadaje stacja albo nie a nie że odbiornik ma je w pamięci. Może z innej flanki: na pozycji 1 zapamiętuje radio Gdańsk i z SD2 przypisuje logo. Na pozycji 2 znów zapisuje radio Gdańsk i znów zapisuje się ono bez logo i trzeba sięgać po SD pomimo iż na poz 1 już jest. 


Może lepiej zakończmy bo zabrniemy w ślepy zaułek  :D
 

arekp

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 855
  • Thanked: 85 times
  • Model: Tiguan II
  • Wersja: Highline + Off-road
  • Silnik: 2.0 TSI / 180KM
  • Skąd: ZS
Odp: Discover Media logo stacji radiowej
« Odpowiedź #13 dnia: 2020/01/15 08:39 »
Ech, Panowie, zapraszam do odwiedzenia strony:

https://webspecial.volkswagen.de/vwinfotainment/int/en/index/downloads#/

Gdzie wybieracie kraj i pobieracie plik z logotypami. Obok jest też instrukcja obsługi.


Załączyłem Wam plik z logami dla Polski - pobrany z tej strony.


Cytuj
This is how you install the logos on your system:
 
1. Simply save the file to a folder of your choice on your computer by clicking on the link.

2. Unpack the zip file and choose the relevant logos for you.

3. Copy it to an SD card.

4. Then connect the storage medium to your infotainment system.

5. Now you can import the desired logos into your device.

6. To do so, tap on the ‘Set-up’ function area and then on ‘Station logos’.

7. Now tap on the station button you wish to assign a logo to.

8. Select the source where you have the image saved (e.g. SD1) and select the logo from there.

9. Repeat this process as needed for additional logos and, when finished, return to the main menu by pressing the ‘Radio’ button. The SD card can then be removed.

We provide you with station logos in zip format for Germany and many other European countries.

The logos are only provided for use in our radios;

any other use is prohibited.

 

Charls

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 553
  • Thanked: 20 times
  • Model: 5N2
  • Wersja: R-line
  • Silnik: TDI / 210hp
  • Napęd: 4x4
  • Skąd: PL
Odp: Discover Media logo stacji radiowej
« Odpowiedź #14 dnia: 2020/01/15 10:59 »
@arekp  nie w tym rzecz :)  plik ściągnąłem już dawno


Nawiązując do App Connect:
 
Cytuj
Koszt kodu do tej aplikacji wynosi 1000 zł + koszt aktywacji wynosi 400 zł. Łączny koszt wynosi 1400 zł (kwoty podane są to kwoty brutto)
« Ostatnia zmiana: 2020/01/15 11:15 wysłana przez Charls »