Autor Wątek: Nawigacja Discover Media/Pro  (Przeczytany 12004 razy)

westsajd

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 68
  • Thanked: 9 times
  • Model: Tiguan II
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.4
Odp: Nawigacja Discover Media/Pro
« Odpowiedź #45 dnia: 2018/12/19 10:41 »
Advertisement
Przy połączeniu CarPlay i Waze/Spotify widziałem okładki ale tak jakby w tle odtwarzacza więc jakoś się da  :)
 
The following users thanked this post: Faza_1000

MrBlacker

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1351
  • Thanked: 89 times
  • Model: Tiguan II Allspace
  • Wersja: Highline + Offroad
  • Silnik: 2.0 TSI 180KM
  • Napęd: 4x4
Odp: Nawigacja Discover Media/Pro
« Odpowiedź #46 dnia: 2018/12/19 10:55 »
@flamecards sprawdź BT ze Spotify w trybie offline jak ściągniesz utwory na telefon.

Aby wyświetlić okładki przy odtwarzaniu z pendrive'a lub karty SD nie trzeba wrzucać plików .jpg wystarczy jak plik muzyczny zawiera metadane (wykonawca, utwór i oczywiście okładka). Takie dane można uzupełnić samemu wieloma programikami np. MP3tag.
Natomiast jeśli nie rippujesz sam utworów, a kupujesz już w postaci plików to one zawierają takie dane (np. utwory kupowane w sklepie iTunes posiadają takie dane).
 

flamecards

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 64
  • Model: Tiguan II
  • Wersja: Comfortline +
  • Silnik: 1.4 TSI/150km
  • Napęd: FWD
  • Skąd: WaW
Odp: Nawigacja Discover Media/Pro
« Odpowiedź #47 dnia: 2018/12/19 10:58 »
@MrBlacker no tak, ale to bez sensu....nie po to jest spotify by sciągać utwory na telefon :)
 

MrBlacker

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1351
  • Thanked: 89 times
  • Model: Tiguan II Allspace
  • Wersja: Highline + Offroad
  • Silnik: 2.0 TSI 180KM
  • Napęd: 4x4
Odp: Nawigacja Discover Media/Pro
« Odpowiedź #48 dnia: 2018/12/19 11:13 »
To jest jasne. :)
Dlatego ja mam dużą część mojej biblioteki muzycznej na karcie SD 128 GB (tylko 1000 utworów - niestety taki jest limit na karcie). Wszystkie utwory z metadanymi i wszystko ładnie się wyświetla.
Jeśli chodzi o streaming to nie używam Spotify tylko Apple Music, ale tutaj to raczej moje dzieciaki puszczają muzę po BT jak razem gdzieś jedziemy.
Tak przy okazji - mając pakiet rodzinny Apple Music (do 6 użytkowników) nie wszyscy muszą mieć iPhone'y, jest też apka na Android'a. :)
 

Kabe

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 599
  • Thanked: 45 times
  • Model: Tiguan II
  • Silnik: 1,4 TSI 150KM ACT
  • Napęd: FWD
  • Skąd: WE
Odp: Nawigacja Discover Media/Pro
« Odpowiedź #49 dnia: 2018/12/19 11:41 »
Przy połączeniu CarPlay i Waze/Spotify widziałem okładki ale tak jakby w tle odtwarzacza więc jakoś się da  :)
W najnowszej wersji Android Auto okładki w Spotify są wyświetlane cały czas a nie jako tło. 
https://www.androidpolice.com/2018/11/29/google-rolls-out-new-media-and-messaging-features-to-android-auto/
 

flamecards

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 64
  • Model: Tiguan II
  • Wersja: Comfortline +
  • Silnik: 1.4 TSI/150km
  • Napęd: FWD
  • Skąd: WaW
Odp: Nawigacja Discover Media/Pro
« Odpowiedź #50 dnia: 2018/12/19 12:27 »
A czy AA już działa bezprzewodowo? Bo tylko to mnie trzyma przed dokupieniem app conecta..
 

MrBlacker

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1351
  • Thanked: 89 times
  • Model: Tiguan II Allspace
  • Wersja: Highline + Offroad
  • Silnik: 2.0 TSI 180KM
  • Napęd: 4x4
Odp: Nawigacja Discover Media/Pro
« Odpowiedź #51 dnia: 2018/12/20 11:54 »
Pobawiłem się wczoraj jeszcze trochę z odtwarzaniem utworów z iPhone'a i zaobserwowałem ciekawe zachowanie przy połączeniu Audio BT.
Muzykę odtwarzałem z aplikacji Apple Music.

Dla większości utworów na wyświetlaczu Discover Pro okładki wyświetlały się poprawnie, tzn. ta sam okładka na iPhonie i ta sama na Discover Pro.
Ale dla części utworów na wyświetlaczu pojawiała się okładka "gatunku" np. Classical, Urban, Rock - na iPhonie była poprawna okładka danego albumu.
Natomiast przy bardzo mało znanych utworach (np. polskich) na wyświetlaczu Discover Pro nie było w ogóle okładki.
Wygląda na to, że system zaciąga dane z jakiejś bazy danych o utworach muzycznych (może Gracenote online jak w przypadku płyt CD).
Stawiam jednak na to, że taka baza jest lokalnie w Discover Pro (może system ma lokalną kopię Gracenote online lub innej bazy typu freedb), bo jak wyłączę Internet w aucie to działa tak samo. No chyba, że ciągnie informacje z Internetu bo BT przez iPhone'a.

Natomiast w przypadku połączenia przez CarPlay wszystkie okładki wyświetlają się poprawnie, czyli to samo na iPhonie i wyświetlaczu Discover Pro. Okładki wyświetlają się na liście przy utworach albo w tle odtwarzanego utworu - wygląda to mało ciekawie. Niestety na AID nie wyświetlają się.
 

wachu

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 63
  • Thanked: 4 times
  • Model: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI 180KM
Odp: Nawigacja Discover Media/Pro
« Odpowiedź #52 dnia: 2018/12/20 12:36 »
A czy AA już działa bezprzewodowo? Bo tylko to mnie trzyma przed dokupieniem app conecta..


NIE
 

komar_2

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 1
  • Model: Inny
  • Wersja: R-line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Napęd: FWD
  • Skąd: Wawa
Odp: Nawigacja Discover Media/Pro
« Odpowiedź #53 dnia: 2019/05/11 20:15 »
Witam.
Mam Golfa z DP i mogę się wypowiedzieć na temat odtwarzania filmów.
https://www.youtube.com/watch?v=9kIrARm0e5U mój filmik.
Filmy można zgrać na HDD lub odtwarzać bez problemu z karty SD.
Testowałem na kartach 16-128GB i działa zawsze trzeba jedynie pamiętać o rozdzielczości.

Mam za to pytanie odnośnie DM, szukam dla rodziców Tiguana II model z 2017 navi z przyciskami.
Z opisu wynika, że DM i DP ma ten sam ekran 20,3 cm (w Golfie było inaczej DM ma mniejszy ekran) chciałem spytać czy  ktoś w DM testował możliwość oglądania filmów?

Osoby które chciały by mieć video in motion lub wyłączyć na stałe start-stop, są z okolic warszawy to jestem wstanie pomóc w aktywacji.
 

iks

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 176
  • Thanked: 2 times
  • Model: Tiguan II Allspace
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TDI / 190KM
  • Skąd: WS
Odp: Nawigacja Discover Media/Pro
« Odpowiedź #54 dnia: 2019/07/17 13:14 »
Czy ktoś się orientuje jak to jest? Jeśli nawigacja w związku z sytuacją na drodze ponownie wyznacza trasę to dajmy na to np korek się skończy to czy jeśli jeszcze jest możliwość może powrócić do poprzedniej trasy czy już trzyma się tej alternatywnej nawet jeśli jest z różnych powodów gorsza?
 

TMP

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 318
  • Thanked: 62 times
  • Model: Tiguan II
  • Wersja: HL Offroad
  • Silnik: 2.0 TSI 180KM
Odp: Nawigacja Discover Media/Pro
« Odpowiedź #55 dnia: 2019/07/17 13:19 »
Komunikat o ponownym przeliczeniu trasy może pojawić się kilkukrotnie w trakcie jazdy, więc zakładam że sytuacja jest analizowana co jakiś czas.
 

rk

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 988
  • Thanked: 83 times
  • Model: Tiguan II
  • Wersja: HL+R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI 220KM
  • Skąd: ZS
Odp: Nawigacja Discover Media/Pro
« Odpowiedź #56 dnia: 2019/07/18 10:44 »
Może powrócić, ale korzyść czasowa w powrocie musi wynosić kilka minut kontra aktualna trasa (ile dokładnie to nie wiem). Zapobiega to pewnie oscylacjom. Taka sytuacja zdarzała mi się wielokrotnie. W nawigacjach grupy VAG z nowych platform jest też błąd, który powoduje, że trasa czasami wiedzie sobie radośnie przez korki (tak jakby te dane nie były w ogóle uwzględniane, chociaż widać je na mapie i uwzględniane są w pokazywanym czasie przejazdu). Trasa wygląda jak najszybsza przy braku korków. Spekuluję, że ma to związek albo z ilością przeliczeń trasy albo z ilością zmian w danych o korkach. Niestety ponowne wyznaczenie trasy nic nie zmienia, wszystko wraca do normy po włączeniu / wyłączeniu zapłonu. Kiedy wystąpi błąd, trasa się już nie zmieni.
 

już_nie_passat

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 95
  • Thanked: 4 times
  • Model: Tiguan II
  • Wersja: Highline
  • Silnik: TDI 190KM
  • Skąd: KT
Odp: Nawigacja Discover Media/Pro
« Odpowiedź #57 dnia: 2019/07/25 18:14 »
Czy ktoś się orientuje jak to jest? Jeśli nawigacja w związku z sytuacją na drodze ponownie wyznacza trasę to dajmy na to np korek się skończy to czy jeśli jeszcze jest możliwość może powrócić do poprzedniej trasy czy już trzyma się tej alternatywnej nawet jeśli jest z różnych powodów gorsza?

Taka sytuacja zdarzyła mi się już kilka razy. Jeżeli została wyznaczona nowa trasa z powodu korków to wracał na pierwotną jeżeli korki zniknęły. Trasa jest analizowana cały czas i korygowana tak, aby jechać najkorzystniejszą czasowo ścieżką od bieżącej pozycji do  celu. Podobnie zresztą (a nawet lepiej) działa GoggleMaps.
 

iks

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 176
  • Thanked: 2 times
  • Model: Tiguan II Allspace
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TDI / 190KM
  • Skąd: WS
Odp: Nawigacja Discover Media/Pro
« Odpowiedź #58 dnia: 2019/07/30 18:33 »
Przez Audio BT bez problemów.
Również z iPhone’a przez CarPlay po kabelku.
Z Androida też przez Android Auto po kabelku, ale nie wiem czy Apple Music jest obsługiwane w AA.

A jak zrobić żeby były widoczne okładki?
 

MrBlacker

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1351
  • Thanked: 89 times
  • Model: Tiguan II Allspace
  • Wersja: Highline + Offroad
  • Silnik: 2.0 TSI 180KM
  • Napęd: 4x4
Odp: Nawigacja Discover Media/Pro
« Odpowiedź #59 dnia: 2019/07/30 22:06 »
To niestety jest problem.
Parę postów niżej pisałem jak to jest przy odtwarzaniu z iPhone'a po BT. Pewnie podobnie będzie z Apple Music na Androidzie.

Ja osobiście mam zrzuconą część mojej biblioteki muzycznej na kartę SD i tam wszystko ładnie się wyświetla. Oczywiście okładki muszą być zaszyte w plikach lub dołączone jako osobne pliki graficzne.