Autor Wątek: Aktualizacja map - DiscoverMedia (DM), DiscoverPro (DP)  (Przeczytany 109091 razy)

ellah

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 108
  • Model: ALLSPACE
  • Wersja: HIGHLINE R-Line
  • Silnik: 190 KM TSI
  • Napęd: 4x4
  • Skąd: GA
Odp: Aktualizacja map - DiscoverMedia (DM), DiscoverPro (DP)
« Odpowiedź #465 dnia: 2021/03/23 10:24 »
Advertisement
MOich bojow ciag dalszy - upgrade z Karty sformatowanej pod FAT32 tez nie rusza, pozostal exfat i chyba tylko usb mi do sprawdzenia

 

ellah

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 108
  • Model: ALLSPACE
  • Wersja: HIGHLINE R-Line
  • Silnik: 190 KM TSI
  • Napęd: 4x4
  • Skąd: GA
Odp: Aktualizacja map - DiscoverMedia (DM), DiscoverPro (DP)
« Odpowiedź #466 dnia: 2021/04/06 07:52 »
MOich bojow ciag dalszy - upgrade z Karty sformatowanej pod FAT32 tez nie rusza, pozostal exfat i chyba tylko usb mi do sprawdzenia


I niestety, żaden ze sposobów nie wystartował- nie można dokonać upgrade z karty z mapy wersja 187 do 189, niezależnie od formatu plików na samej karcie.
 

arekp

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1048
  • Thanked: 120 times
  • Model: Tiguan II
  • Wersja: Highline + Off-road
  • Silnik: 2.0 TSI / 180KM
  • Skąd: ZS
Odp: Aktualizacja map - DiscoverMedia (DM), DiscoverPro (DP)
« Odpowiedź #467 dnia: 2021/04/06 09:28 »
@ellah auto masz kupione w Polsce/Europie czy sprowadzane ze stanów?
 

ellah

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 108
  • Model: ALLSPACE
  • Wersja: HIGHLINE R-Line
  • Silnik: 190 KM TSI
  • Napęd: 4x4
  • Skąd: GA
Odp: Aktualizacja map - DiscoverMedia (DM), DiscoverPro (DP)
« Odpowiedź #468 dnia: 2021/04/06 10:11 »
w Polsce, prosciutko z salonu., Jest to o tyle dziwne ze raz juz torobilem bez problemu, mam problem z TA akurat mapa i TA wersja. Sprobuje jeszcze uzyc USB, moze tak pojdzie...
 

foxter11

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 64
  • Thanked: 3 times
  • Model: Tiguan II Allspace
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 150KM
  • Napęd: FWD
  • Skąd: GD
Odp: Aktualizacja map - DiscoverMedia (DM), DiscoverPro (DP)
« Odpowiedź #469 dnia: 2021/04/16 06:54 »
Czy ktoś z Gdańska lub znający Gdańsk, mógłby potwierdzić, że te mapy w DM są rzeczywiście tak słabe? Aktualizacja 1520 z listopada a tam nie ma ani al. Adamowicza, a do tego stary fragment Bulońskiej wciąż wygląda jak sprzed 5 lat (czyli np. brak skrętu w Marusarzówny). A może to ja coś zrobiłem źle: najpierw usunąłem cały folder "maps" a potem zastąpiłem go nowym i tyle.
 

untaztood

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 57
  • Thanked: 7 times
  • Model: Inny
  • Silnik: 1.8 TSI
  • Napęd: FWD
  • Skąd: Warszawa
Odp: Aktualizacja map - DiscoverMedia (DM), DiscoverPro (DP)
« Odpowiedź #470 dnia: 2021/04/16 06:58 »
„Niestety” nic nie zrobiłeś źle. Mapy DM to obecnie TomTom, który jest porażką jeśli chodzi o drogi w PL.
Jakby wrócili do map Here to byłoby lepiej.
 
The following users thanked this post: foxter11

ellah

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 108
  • Model: ALLSPACE
  • Wersja: HIGHLINE R-Line
  • Silnik: 190 KM TSI
  • Napęd: 4x4
  • Skąd: GA
Odp: Aktualizacja map - DiscoverMedia (DM), DiscoverPro (DP)
« Odpowiedź #471 dnia: 2021/05/10 11:25 »
Panowie, jest już maj, czy coś słychać w temacie nowych map dla nas? :)
 

Kabe

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 718
  • Thanked: 61 times
  • Model: Tiguan II
  • Silnik: 1,4 TSI 150KM ACT
  • Napęd: FWD
  • Skąd: WE
Odp: Aktualizacja map - DiscoverMedia (DM), DiscoverPro (DP)
« Odpowiedź #472 dnia: 2021/05/10 12:21 »
 

rk

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1033
  • Thanked: 90 times
  • Model: Tiguan II
  • Wersja: HL+R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI 220KM
  • Skąd: ZS
Odp: Aktualizacja map - DiscoverMedia (DM), DiscoverPro (DP)
« Odpowiedź #473 dnia: 2021/05/10 14:24 »
Cisza na forach Skody, Seata, VW i na myAudi.
 

ellah

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 108
  • Model: ALLSPACE
  • Wersja: HIGHLINE R-Line
  • Silnik: 190 KM TSI
  • Napęd: 4x4
  • Skąd: GA
Odp: Aktualizacja map - DiscoverMedia (DM), DiscoverPro (DP)
« Odpowiedź #474 dnia: 2021/05/11 12:21 »
Dzieki, wlasnie o takie zakulisowe sluchy mi chodzilo, bo wiadomo ze na stronie sie pojawi na koncu :)


Przy okazji - czy ktos mial tez dziwna jazde z najnowszymi mapami na trasie Gdansk - Koszalin? Mniej wiecej na wysokosci Slupska i Slawna, przy mapach P189 (Polska - aktualizacja online), navi zeswirowala i prowadzila i pokazywala na mapie drogi ktore sa w budowie lub nawet w planach (szczere pole) jako aktywne i praktycznie byla bezuzyteczna. Slabe to, czy ktos tez tak mial z tymi mapami P189, moze w innych czesciach Polski?
 

Charls

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 880
  • Thanked: 29 times
  • Model: P84 3008
  • Wersja: GT-line
  • Silnik: DV6F
  • Napęd: FWD
  • Skąd: GDA
Odp: Aktualizacja map - DiscoverMedia (DM), DiscoverPro (DP)
« Odpowiedź #475 dnia: 2021/05/11 15:39 »
Miałem tak jak jechałem z Gdańska do Szczecina, wg navi jechałem polami
 

rk

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1033
  • Thanked: 90 times
  • Model: Tiguan II
  • Wersja: HL+R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI 220KM
  • Skąd: ZS
Odp: Aktualizacja map - DiscoverMedia (DM), DiscoverPro (DP)
« Odpowiedź #476 dnia: 2021/05/11 19:04 »
Tak, to niestety norma w mapach Here.

Jak jesteś w Szczecinie to na mapach jest również nieistniejąca obwodnica Warzymic i Przecławia (budowa , po wyrzuceniu poprzedniego wykonawcy i wyborze nowego się jeszcze nie zaczęła). Miesza ona mocno w wyborze trasy. Jak wszystko jest zakorkowane lub zamknięte a ten wyjazd nie to nawigacja nie ma wyjścia i prowadzi przez nieistniejącą drogę. Ten sam problem jest na S14 (zachodniej obwodnicy Łodzi).

Zgłosiłem S6 i tą obwodniće do Here jak to zauważyłem pierwszy raz (z rok temu). Twierdzą oni, że wewnętrznie w ich systemie ta droga jest oznaczona jako w budowie.

Wydaje się zatem, że VW coś popsuł w trakcie importu. VW importuje dużo dróg niegotowych, ze względu na długi cykl wydawniczy. Możliwe też, że Here dodaje te drogi wcześniej niż kiedyś.

Coś tu zaszwankowało bo zwykle przez nową drogę, mimo jej obecności na mapie nawigacja nie prowadzi (tak było np. z s6 Koszalin-Szczecin i S3 Gorzów-Szczecin). Jak się już na nią wjedzie to jak najbardzie poprowadzi ale do najbliższego zjazdu. Jest to w miarę OK kompromis jak wszystko działa. W razie jak otworzą drogę można nią jechać bez zbyt duże ilości komunikatów z Navi.

Pomijając fuckup ze strony VW, to alternatywą jest tu chyba jedynie MIB3 (aktualizowany inkrementalnie z wykorzystnaiem formatu NDS co kwartał) lub bardzo szybko aktualizowane mapy Google, ew. TomTom AmiGO. Na MIB3 kolegi (W Audi A5) S14 w okolicach Łodzi była ale była oznaczona jako zamknięta (być może przez traffic - u mnie nawigacja próbowała przez nią prowadzić na MIB2).


EDIT: TE problemy zaczęły występowąć już ze dwie edycje map przed P189.
EDIT2: Można równiez przyjąć, że wystąpią w następnej edycji. Obym się mylił.
 

ellah

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 108
  • Model: ALLSPACE
  • Wersja: HIGHLINE R-Line
  • Silnik: 190 KM TSI
  • Napęd: 4x4
  • Skąd: GA
Odp: Aktualizacja map - DiscoverMedia (DM), DiscoverPro (DP)
« Odpowiedź #477 dnia: 2021/05/12 08:38 »
Dzieki za odpowiedzi. Wydaje sie zatem ze pozostaje nam to tylko zglaszac do wydawcy. Czy mozez rzucic linkiem tutaj dla wszystkich skoro juz tak robiles?


Z gory dziekuje.
 

rk

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1033
  • Thanked: 90 times
  • Model: Tiguan II
  • Wersja: HL+R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI 220KM
  • Skąd: ZS
Odp: Aktualizacja map - DiscoverMedia (DM), DiscoverPro (DP)
« Odpowiedź #478 dnia: 2021/05/12 13:29 »
https://mapcreator.here.com/


Problemy z mapami można też zgłaszać w serwisie, mają nawet specjalny formularz (i TPI) do wypełnienia z klientem. Wg. mnie może być to skuteczniejsze, bo na te zgłoszenia patrzą ludzie z VW. Moim zdaniem powinni poprawić sposób importu map i nie importować dróg do otwarcia za więcej niż rok (biorąc pod uwagę ich cykl wydawniczy). Takie drogi powinny być też odpowiednio oznaczone, co najwyraźniej nie zawsze ma miejsce.